Info over andere Kaapverdische eilanden

Sao Vicente
Dit eiland is 227 km2 groot (24 km x 16 km) en vrij vlak ondanks de vulkanische oorsprong. In de hoofdstad Mindelo woont het grootste deel van de inwoners (76.000) van het eiland. Mindelo staat bekend als culturele hoofdstad van Kaapverdie wegens zijn kookkunst, de muziek en het bruisende nachtleven. Hier komt de beroemde zangeres Cesaria Evora (overleden in 2011) vandaan. De belangrijkste inkomstenbronnen zijn visserij, toerisme en de exploitatie van de zeehaven (Porto Grande).
Toeristisch vooral interessant voor de stranden, het windsurfen, de carnaval, het nachtleven en de muziek.



Santo Antao
Het eiland is 779 km2 groot. De hoogste berg (Topo de Coroa) is een inactieve vulkaan van 1979 m. Verder is er ook de Pico da Cruz (1814 m) en de Gudo de Cavaleiro (1811 m). Het eiland is bergachtig en het groenste en vruchtbaarste van de eilanden. De inkomstenbronnen van het eiland bestaan uit visserij en landbouw (suikerriet, yam, maniok, bananen, mango's en maïs). Van het suikerriet wordt 'groge' gemaakt, o.m. gebruikt in de plaatselijke 'caipirinha'. Het toerisme is er de laatste jaren stilaan in opkomst. Het steile landschap met afwisselend groene en dorre gebieden biedt veel mogelijkheden aan wandelaars, avontuurlijk ingestelde toeristen en eco-toeristen.

Geïnteresseerden in een verblijf op het eiland Santo Antao, kunnen wij een prima nieuw hotel/B&B aanbevelen, gerund door Wim & Hilde Van Belle – Van Gelder.



Sao Nicolao
Het eiland is 388 km2 groot en telt ongeveer 13.000 inwoners. Het bergachtige eiland kent veel landbouw maar is onderworpen aan droogte. Het wordt doorkruist door 2 bergketens ten gevolge van sterke vulkanische aktiviteit in het verleden. De zee is er een echt paradijs voor grootvissers. Toeristisch vooral interessant voor de (zwarte) stranden, wandelen, natuur, vissen, ciltuur.



Boavista 
Het eiland is 620 km2 groot en is daarmee het derde grootste eiland na Santo Antão en Santiago en telt ongeveer 40.000 inwoners. De belangrijkste inkomstenbronnen komen uit gewin van dadels en toerisme. Het grootste deel van het eiland is vrij vlak. Het hoogste punt is de Monte Estancia (387 m). Boavista ligt, samen met het eiland Sal, het dichtst bij het Afrikaans continent. De hoofdplaats is Sal Rei. Toeristisch is het eiland vooral interessant voor zijn stranden, duinen, watersporten, vissen en historische forten.


Maio
Dit eiland is 269 km2 groot en telt ongeveer 7000 inwoners. De hoofdstad is Vila do Maio, dat een regionaal vliegveldje en een haven heeft. Het is een vlak eiland met weinig vegetatie, eigenlijk één grote woestijn waar alom rust heerst. De zeeschildpadden komen hier hun eieren leggen in het warme zand van de verlaten stranden. Er is slechts heel beperkt toerisme voor het wandelen in de woestijnachtige natuur, duiken en vissen.



Santiago
Is het grootste en belangrijkste eiland van de kaapverdische archipel : 991 km2 met ongeveer 250.000 inwoners. Van Santiago wordt gezegd dat het veel op Afrika lijkt door het bergachtig gebied en de groene valleien. Het bergachtige midden van het eiland is relatief neerslagrijk en daardoor het meest vruchtbare gebied van de archipel. De hoofdstad is Praia. Het eiland is toeristisch vooral interessant voor de stranden, de historische attracties, de watersporten, het ambachtswerk, de gastronomie, de afrikaanse markten en het nachtleven.


Fogo
Het eiland is 476 km2 groot en telt ongeveer 55.000 inwoners. Het is het vulkanisch eiland van Kaapverdie. Het hoogste punt ligt op 2829 m (Mount Fogo). De inheemse naam voor deze vulkaan is Pico en na de eruptie in april 1995 ontstond een kleinere nieuwe vulkaan (Novo Pico), 150 m hoog. De hoofdplaats is São Filipe. Toeristisch is het eiland interessant voor een bezoek aan de vulkaan, het wandelen en duiken.


Brava
Het eiland is slechts 64 km2 groot en telt ongeveer 6000 inwoners. Het is het meest zuidelijk gelegen eiland van de archipel. Het is vulkanisch en nodigt mede daardoor uit tot klimtochten, zowel te voet als per fiets. Het is het kleinste bewoonde eiland van Kaapverdie en heeft geen vliegveld. Het is toeristisch interessant voor de stranden, het natuurgebied en het wandelen.

 

Info over Kaapverdische muziek

De Kaapverdische eilanden hebben hun bekendheid van de laatste jaren mede te danken aan Cesaria Evora, de wereldberoemde zangeres, afkomstig van het eiland Sao Vicente (overleden in 2011). In een typische herkenbare stijl, zingen de Kaapverdianen over liefde, lijden en nostalgie.
De morna, ontstaan uit een mix van de Portugese fado en Afrikaanse ritmes, is een bijzondere uitdrukking van de Kaapverdiaanse soul. Het wordt traditioneel gespeeld op een akoestische gitaar, de cavaquinho (kleine gitaar) en een viool. De coladeira is met zijn Afro-braziliaanse mix, erg vrolijke muziek.
Er is ook nog de populaire funana, het traditionele ritme van het eiland Santiago. Op de festivals op dit laatste eiland kan men verder ook nog de batuque horen, de finacon en de tabanca met zijn zang, dialogen, ritmisch klappen en Afrikaans slagwerk. De mazurca en de contradanca komen nog steeds veel voor op de eilanden Santo Antao en Sao Nicolau
.



Links i.v.m. Cabo Verde



Cabo Verde algemeen , Sal en Murdeira
Wikipedia Kaapverdie

Wikipedia Sal
Wikipedia Murdeira


Het boeken van een vliegtuigreis online
TUI (fly) Belgie
Luxair (Luxemburg)
TAP (Portugal)

Muziek Cabo Verde
Cesaria Evora


Het weer (vandaag) in Sal
Het weer in Sal





 


 

 



image